În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
2 kg ardei capia
200 ml oțet
50 g zahăr
20 g sare fină
4-5 căței de usturoi
1 rădăcină hrean
1 lingură piper boabe
1 lingură sare grunjoasă
Foi de dafin
Unisol, ulei de primă presă
De obicei, din 2 kg de ardei capia cruzi, iese aproximativ 1 kg de pulpă de ardei copt.
Se spală bine ardeii, apoi se taie pe lungime și se scot semințele și cotorul.
Se ia o tavă și se tapetează cu hârtie de copt. Se așază jumătățile de ardei cu partea interioară în jos și se dau la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute. Se ia un bol, se pun ardei copți, se presară cu sare grunjoasă, se acoperă cu un capac și se lasă la temperat.
Se sterilizează borcanele și capacele.
După ce ardeii copți s-au răcit un pic, se decojește fiecare jumătate, se împăturește în două și se introduce în borcan.
Se ia o cratiță și se pune la fiert oțetul, împreună cu zahărul, sarea, boabele de muștar și frunzele de dafin. Se adaugă și sucul lăsat de ardeii copți și se lasă la fiert până când se dizolva sarea și zahărul.
În borcanele cu ardei copți, se adaugă câteva rondele de usturoi, o fâșie de hrean și 50 ml de Unisol, ulei de primă presă, apoi se completează cu lichidul fiert. Se înfiletează capacele borcanelor, apoi se lasă cu capul în jos la răcit.
Se ia o cratiță și se pun borcanele înăuntru. Se ia un prosop și se înfășoară borcanele, apoi se completează cu apă, până la nivelul capacelor. Se pune pe foc și se lasă la fiert timp de 1 oră, din momentul în care apa a atins nivelul de fierbere. Se lasă la răcit, după care se depozitează.
Poftă bună!