În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Ardei iuți la borcan

2 kg ardei iuți

3-4 legături de mărar

2 căpățâni de usturoi

PENTRU MARINADĂ:

250 ml apă

250 ml oțet de masă

2 linguri de sare

1,5 linguri de zahăr

5-6 foi de dafin

Boabe de ienibahar după gust

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se spală și se toacă mărunt mărarul. Se taie cățeii de usturoi în cubulețe destul de mari, se pun într-un bol la un loc cu mărarul și se amestecă. Se spală ardeii iuți și se îndepărtează vârful codițelor (nu trebuie tăiată codița complet, pentru că ardeii nu trebuie să aibă gaură). Se înțeapă sau se crestează ușor fiecare ardei în 2-3 locuri pentru a nu crăpa în timpul prelucrării termice.

Se toarnă 250 ml de Unisol, ulei de primă presă, într-o oală și se adaugă și apa și oțetul. Se pun în aceeași cratiță sarea și zahărul și se amestecă foarte bine, iar la final se pun boabele de ienibahar și foile de dafin în compoziția obținută. Se pune cratița pe foc, se acoperă cu un capac și se aduce la fierbere. În marinada clocotită se adaugă ardeii iuți și se adaugă într-un singur strat. Se lasă la fiert sub capac timp de 2-3 minute, apoi se întorc (în momentul în care devin gălbui se scot din marinadă). În marinada rămasă se adaugă mărarul și usturoiul și se mai lasă la fiert timp de 3-4 minute.

Se strecoară lichidul și se separă mărarul și usturoiul care se adaugă peste ardeii iuți și se amestecă. Se transferă ardeii în borcane sterilizate, așezându-i compact și turnând marinada peste ei (marinada se împarte în cantități egale între borcane, fără a acoperi ardeii în totalitate). Se închid borcanele ermetic cu capace sterilizate, după care se lasă la răcit și se pun la păstrat.

Poftă bună!