În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Ardei umpluți

8 ardei grași medii

700 gr carne tocată (porc sau amestec cu vită)

2 cepe medii

70 gr orez cu bob lung

1 linguriță sare, piper și cimbru uscat (opțional mărar verde tocat și pătrunjel)

2 lingurițe de boia dulce

4 roșii mari sau 500 ml bulion

1 frunză de țelină

1 lingura de zahăr

Unisol, ulei de prima presă cu ierburi aromatice cu ardei iute, roșii și busuioc

Mod de preparare

Se spală ardeii și se decupează un capac circular din partea de sus (cu tot cu coadă). Se curață interiorul ardeilor de sâmburi și se îndepărtează codița de pe capacul circular.
Se curăță cepele și se toacă mărunt. Se încinge o tigaie cu Unisol, ulei de primă presă ierburi aromatice cu ardei iute, roșii și busuioc și se călește ceapa. Se pune și un pic de sare, apoi se adaugă orezul și se călește și el (2 min). Se lasă amestecul la răcit.
Se așează carnea tocată într-un castron încăpător și se asezonează cu sare, piper, cimbru, mărar, pătrunjel și boia dulce. Se adaugă în același castron și amestecul de ceapă și orez, apoi se presară Unisol, ulei de primă presă cu ierburi aromatice cu arde iute, roșii și busuioc. Se frământă totul cu mâinile.
Se iau roșiile, se spală și se crestează ușor cu cuțitul (în formă de cruce) în partea de jos. Se pune apă la fiert, apoi se scufundă fiecare roșie în apa fierbinte timp de 10-20 sec. Se scot, se lasă la răcit și se decojesc. Se bagă la blender și se transformă în piure.
Se împarte umplutura în 8 părți (pentru 8 ardei), apoi se umple fiecare ardei și se tasează ușor. Nu trebuie să se umple cu amestec până în buza ardeiului, pentru că orezul se va umfla la fiert.
Se încinge Unisol, ulei de primă presă cu ierburi aromatice cu ardei iute, roșii și busuioc într-o tigaie și se prăjesc ardeii pe rând (de preferat în 2-3 tranșe), întorcându-se repetat pe toate părțile (trebuie doar rumeniți).
Se ia o oală încăpătoare și se aranjează in ea cei 8 ardei rumeniți, în picioare. Se așează capacele ardeilor, apoi se toarnă peste ei sucul de roșii. Se mai adaugă un vârf de linguriță de sare și una de zahăr (pentru a corecta aciditatea roșiilor). Se pune frunza de țelină și se completează cu 2 căni de apă (500 ml). Se pun la fiert la foc mediu, capacul oalei așezat întredeschis. Din momentul în care încep să fiarbă, se mai cronometrează 50 de min.
Când sunt gata, se ornează cu verdeață uscată, se adaugă smântână și se servesc.

Poftă bună!