În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
450 g făină albă
200 ml lapte de vacă
50 g drojdie proaspătă
5 ouă
8 linguri de zahăr
2 esență de vanilie
250 g brânză de vaci
1 lingură griș
1 lingură coajă de lămâie
Unisol, ulei de primă presă
Se ia un bol adânc și se cerne făina.
Se ia un bol mai mic și se amestecă drojdia cu 2 linguri de lapte cald și o lingură de zahăr. Maiaua care s-a obținut se amestecă peste făina din bol și se lasă la crescut 15-20 de minute.
Se adaugă și restul de lapte, 2 ouă, 3 linguri de zahăr, sarea și o esență de vanilie. Se ia o lingură și se amestecă bine compoziția. Se adaugă și 4 linguri de Unisol, ulei de primă presă și se amestecă în continuare.
Peste aluatul format, se presară o mână de făină și se frământă până aluatul devine moale și elastic.
Se formează o bilă de aluat, și, dacă mai este nevoie, se mai adaugă făină.
Se ia un bol de plastic, se unge cu Unisol, ulei de primă presă și se pune aluatul la dospit. Se acoperă cu un prosop sau cu folie de plastic. În aproximativ o oră, volumul ar trebui să se mărească cam de 3 ori.
Cât timp aluatul este la dospit, se pregătește umplutura de brânză. Se separă gălbenușurile de la 2 ouă și se amestecă cu brânza de vaci, 4 linguri de zahăr, 1 esență de vanilie, grișul și coaja de lămâie. Albușurile rămase se bat spumă și se încorporează și ele în compoziția de brânză.
Dacă aluatul este gata, se presară făină pe blat, se adaugă aluatul și cu ajutorul unui sucitor se obține o foaie pătrată de 3-4 mm grosime. Se măsoară împărțirea foii în pătrate mai mici și se taie (ar trebui să iasă cam 16 pătrate). Pe fiecare pătrat, se pune o lingură de brânză. Se apucă colțurile fiecărui pătrat și se lipesc bine unul peste altul, pentru a nu se dezlipi la coacere.
Se ia o tavă de copt, se unge cu Unisol, ulei de primă presă și se pun “pliculețele” formate. Se ia un ou, se bate bine, și cu o pensulă se unge fiecare “pliculeț” în parte.
Se bagă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, până se rumenesc frumos.
Se savurează calde.
Poftă bună!