În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Ciorbă de fasole în bol de pâine

PENTRU FASOLE

500 g fasole

1 kg ciolan afumat

3 cepe

1 păstârnac

1 ardei capia

1 crenguță cimbru

300 ml borș

1-2 lingurițe boia dulce

Mărar verde

Sare / Piper

Unisol, ulei de primă presă

PENTRU PÂINE

600 g făină

250 ml apă

7 g drojdie uscată

1 linguriță sare

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se alege bine fasolea și se separă de impurități. Se spală bine și se pune într-o oală încăpătoare, apoi se umple oala cu apă. Se pune pe foc, iar când dă în clocot, se ridică de pe foc și se scurge.
Se pune din nou fasolea în oală, se acoperă din nou cu apă rece și se pune iarăși la fiert la foc mic.
Se toacă mărunt legumele (ceapa, păstârnacul și ardeiul capia). Se pune o lingură de Unisol, ulei de primă presă într-o tigaie, se lasă la încins, apoi se călește ceapa. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă și celelalte legume și se călesc și ele până se înmoaie.
După ce fasolea dă în clocot a doua oară, se adaugă legumele călite, sare și piper după gust, boia dulce și crenguța de cimbru și se lasă la fiert la foc mic.
Se taie ciolanul afumat în bucăți mai mici și se adaugă în oală. Se lasă la fiert până când legumele, fasolea și afumătura sunt bine fierte. Se adaugă borșul (se recomandă să se adauge 300 ml treptat și să se guste) și se dă din nou în clocot.
Se eliberează masa și se pregătește blatul de lucru pentru pâine. Se amestecă făina, cu drojdia și cu sarea într-un castron încăpător, apoi se pune treptat apa și se frământă. Se incorporează treptat și 50 ml de Unisol, ulei de primă presă, în timp ce se frământă. În momentul în care se obține un aluat compact, care nu se mai lipește de mâini, se lasă la dospit, până își dublează volumul. Se împrăștie făină peste blatul de lucru, apoi se răstoarnă aluatul și se formează cu mâna 3 pâinici rotunde. Se iau 3 forme rotunde termorezistente și se pun pâinicile, apoi se lasă la dospit pentru 30 de minute. Se bagă la cuptor și se lasă să se rumenească bine. Când s-a rumenit (coaja să fie crocantă), se scoate și se lasă la răcit.
Când s-a răcit pâinea, se ia un cuțit de pâine și se taie un capac în partea superioară, iar interiorul se scobește de miez cu grijă pentru a nu se deteriora coaja.Se pune ciorbă de fasole în interiorul fiecărui bol de pâine și se asezonează cu mărar verde. Se pune capacul de pâine deasupra, ca decor. Se servește cu ceapă roșie. Poftă bună!