În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Ciorbă de perișoare

1 ceapă

1-2 morcovi

1 ardei gras

1 rădăcină de păstârnac

1 felie de rădăcină de țelină

300 ml suc de roșii / 1 borcan de 400 ml roșii cuburi

Sare, piper

Borș sau zeamă de lămâie

Unisol, ulei de primă presă

PENTRU PERIȘOARE:

500 gr carne tocată de porc (sau amestec cu vită)

1 ou

1 ceapă mică

1 legătură de verdeață tocată (pătrunjel verde, mărar)

1 linguriță de cimbru uscat tocat

Boia dulce

50 gr orez cu bob rotund

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se spală și se decojesc morcovii, păstârnacul, țelina și pătrunjelul, apoi se dau pe răzătoarea mare (se pot taia și cubulețe). Într-o cratiță încăpătoare se pun 2 linguri de Unisol, ulei de primă presă și se așează zarzavatul ras (fără ceapă sau ardei). Se călesc câteva minute la foc mic și se amestecă ca să nu se ardă. Se pune apă la fiert într-o oală mare și se răstoarnă legumele din cratiță. Se toacă ceapa și ardeiul gras și se pun și ele la fiert. Se adaugă jumate de linguriță de sare și piper. Cât timp fierbe ciorba de zarzavat, se pregătesc perișoarele.
Se pun 2 linguri de Unisol, ulei de primă presă într-o tigaie și se călește ceapa tocată mărunt. Se spală orezul și se scurge, apoi se pune și el la călit timp de 1 minut. Se ia tigaia de pe foc și se lasă la răcit. Se pune carnea tocată într-un castron și se condimentează cu sare, piper, boia dulce și cimbru uscat. Se pune și verdeața tocată (pătrunjel și mărar). Peste ele, se adaugă orezul și ceapa călite și se frământă bine cu mâinile. Se sparge oul, se separă albușul de gălbenuș. Se adaugă în castron doar albușul (gălbenușul se păstrează pentru a drege ciorba). Din compoziția obținută, se modelează perișoarele cu palmele (bile cu diametrul de 2 cm).
Se pune sucul de roșii (sau roșiile cubulețe) în oala cu zarzavaturi care este la foc mic și se aduce din nou la fierbere. Când clocotește, se reduce focul la mediu spre mic și se așează perișoarele. La început se vor scufunda, însă se ridică singure la suprafață. Se lasă la fiert încă 15 minute, apoi se lasă la răcit (în acest timp perișoarele încă se mai gătesc). Se freacă gălbenușul crud rămas cu smântână și se drege ciorba cu acest amestesc. Se acrește cu borș sau zeamă de lămâie după gust. Se servește cu ardei iute.
Poftă bună!