În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
1 kg ciuperci
1 lingură sare
50 ml oțet
Unisol, ulei de primă presă
Se taie codițele ciupercilor și se spală foarte bine fiecare ciupercă la jet de apă.
În funcție de mărimea ciupercilor, se taie în 4 sau 6 felii.
Se ia o oală, se adaugă 1 litru de apă și se pune la fiert. Se adaugă sarea și oțetul. Când apa a dat în clocot, se adaugă și ciupercile tăiate și se lasă pentru 5-6 minute (din momentul când a dat totul în clocot).
Se scot ciupercile și se așează pe șervețele de hârtie. Se pun șervețele de hârtie și deasupra și se presează ușor. Se schimbă șervețelele și se repetă operațiunea (chiar și de 3-4 ori) pentru a se absorbi bine apa, iar ciupercile să rămână complet uscate.
Se așează ciupercile în borcane perfect curate și uscate. Deasupra se toarnă Unisol, ulei de prima presa de floarea-soarelui. Borcanul nu se umple complet, se lasă gol 2-3 mm. Se folosește coada unei linguri pentru a se așeza ciupercile și a se scoate aerul.
Se pun capacele borcanelor și se sterilizează la bain-marie pentru 30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot. Se lasă borcanele în apa în care au fiert până a doua zi, acoperite cu un prosop de bucătărie.
Se pot mânca simple sau se pot adăuga în mâncare.
Poftă bună!