În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Covrigi românești cu sare și mac sau susan

500 g făină

300 ml apă călduță

30 g bicarbonat de sodiu

1 lingură zahăr

10 g drojdie uscată

1 albuș de ou

50 g mac / 50 g susan

1 lingură sare mare

1 linguriță sare fină

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se ia un castron și se amesteca drojdia în apa călduță. Se adaugă și zahărul, se amestecă bine, apoi se lasă timp de 10 minute până începe să facă o spumă ușoară.
Se ia un bol mai mare și se amestecă făina cu sarea fină. Se toarnă peste drojdia dizolvată în apă și se adaugă 80 ml de Unisol, ulei de primă presă și se amestecă cu o spatulă.
Se presară făină pe masă unde se trece aluatul obținut în bolul mare și care începe să se închege. Se frământă cu mâinile pentru încă 2 minute până se formează o bilă de aluat, care se lasă la odihnit pentru 10 minute. După ce a trecut timpul, se mai frământă încă 2-3 minute pentru a se omogeniza aluatul foarte bine și se lasă din nou la odihnit 20 de minute.
După repaos, se împarte aluatul în 8 bucăți uniforme. Se ia o bucată de aluat, se întinde pe masă cu palmele și se rulează, până se obține o baghetă subțire de aproximativ 1 cm în diametru. Se modelează bagheta în formă de U. Marginile de sus, se aduc spre baza formei, se răsucesc și se obține forma covrigului.
După ce s-au modelat, se ia o oală, se pun 3 litri de apă, se adaugă bicarbonatul și se lasă până începe să fiarbă.
Cât fierbe apa, se pregătește o tavă de cuptor, se tapetează cu hârtie de copt și se lasă pe masă.
Folosindu-se o paletă, se ia cu grijă fiecare covrig, se bagă în apa care fierbe și se lasă pentru 20-30 de secunde, apoi se scot cu paleta și se trec pe rând în tavă.
Cu ajutorul unei pensule, se ung covrigii cu albuș, apoi se presară pe deasupra sare mare și mac sau susan.
Se introduce tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade și se lasă până se rumenesc bine (aproximativ 20 de minute).
Poftă bună!