În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
600 g făină albă
25 g drojdie
2 ouă
1 praf de sare
150 g zahăr brun
250 ml lapte călduț
80 g unt
300 g cremă de ciocolată
200 g nucă mărunțită
1 gălbenuș pentru uns
3 linguri zahăr pentru presărat
Unisol bun la prăjituri, cu arome de rom, cocos și vanilie
Se pregătește aluatul.
Se ia un bol mic și se dizolvă drojdia în laptele călduț, apoi se adaugă 2 linguri și 2 de făină și se lasă la odihnit pentru 10 minute. Între timp, se topește untul și se bat ouăle.
Se ia bolul robotului de bătut și se pun laolaltă untul topit, ouăle bătute, restul de zahăr, praful de sare și se adaugă 70 ml ulei Unisol, bun la prăjituri cu arome de rom, cocos și vanilie, apoi se mixează puțin, cât să se amestece ingredientele. Se adaugă maiaua și făina, puțin câte puțin, în timp ce se utilizează funcția de frământat pentru 15 minute. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la crescut într-un loc cald, pentru 1 oră.
Se pregătește blatul de lucru.
Se împrăștie făină pe blat, se răstoarnă aluatul și se împarte în 4 părți egale. Se ia o tavă de copt rotundă, se tapetează cu hârtie de copt, apoi se întinde prima bucată de aluat până devine o foaie rotundă de mărimea tăvii. Se ia foaia și se așază în tavă, apoi se unge cu cremă de ciocolată și se presară cu nucă mărunțită. Se întinde cea de-a doua bucată de aluat până se obține o foaie care se așază în tavă, peste cea unsă deja cu cremă. Pe deasupra, se unge la rândul ei cu cremă de ciocolată și se presară nucă. Se repetă operațiunea cu cea de-a treia și a patra bucată de aluat.
Se pune în centrul tăvii un pahar, apoi se împarte cozonacul format în 4 felii egale, apoi în 8 și în final în 16 felii. Apucă 2 felii și răsucește-le în exterior pentru a forma petalele florii de cozonac. După ce a fost formată floarea, se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut pentru încă 20 de minute.
Se ia un bol mic, se amestecă gălbenușul și se unge cozonacul folosind o pensulă, apoi se presară zahăr pe deasupra.
Se bagă tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru aproximativ 35-40 de minute, până se rumenește pe deasupra. Se lasă la răcit și se poate servi.
Poftă bună!