În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit

INGREDIENTE PENTRU 2 COZONACI:

1 kg făină pentru cozonac

450 ml lapte

8 gălbenușuri de ou

250 g zahăr

40 g drojdie

100 g unt topit

1 linguriță esență de vanilie

1 linguriță esență de lămâie

Sare

Coaja de la o lămâie

250 g rahat

150g zahăr pudră

200 g nucă măcinată

30 g cacao

4 albușuri

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se ia o oală mică și se pun 200 ml lapte la fiert. Se ia un bol mare și se toarnă 100 g făină pentru cozonac, apoi se adaugă laptele care a dat în clocot. Se ia o lingură și se amestecă foarte bine, apoi se lasă la răcit. Când aluatul se poate atinge cu degetele, se sfărâmă drojdia proaspătă și se adaugă o lingură rasă de zahăr și se amestecă foarte bine cu lingura.
Se toarnă 5ml din laptele rămas, se ia un tel și continuă să se amestece. Aluatul rezultat se lasă la crescut pentru aproximativ 20 de minute. Când maiaua a crescut, se adaugă restul de zahăr, gălbenușurile de ou la temperatura casei și se cerne pe deasupra restul de făină pentru cozonac (aproximativ 900 de gr). Se pun și cele doua esențe, de vanilie și de lămâie, dar și coaja de lămâie rasă și puțină sare, apoi se frământă folosind degetele. În timp ce se frământă, se adaugă de 2-3 ori cantitatea de lapte rămasă, fără a se opri din frământat. În momentul în care s-a format aluatul, se iau 100 ml de Unisol, ulei de primă presă și se toarnă treptat (de 2-3 ori), fără a se opri din frământat. După ce se termină uleiul, se face aceeași operațiune cu untul topit. În total se frământă aproximativ 30 de minute, iar aluatul rezultat trebuie să fie moale și puțin lipicios. Se adună întreg aluatul într-o bilă, se acoperă bolul cu folie de plastic și se lasă la crescut pentru 1 oră sau până își va dubla volumul.
Între timp, se pregătește aluatul. Se ia un bol încăpător și se răstoarnă nuca măcinată, zahărul pudră și 30 g de cacao și se amestecă foarte bine totul. Se adaugă și albușurile de ouă și se amestecă până se obține o cremă.
Dacă aluatul a crescut, se răstoarnă din bol pe blatul de lucru, se aplatizează ușor și se taie în 4 părți egale.
Se ia o bucată de aluat și se stropește ușor cu Unisol, ulei de primă presă. Se toarnă câteva picături de ulei și pe blatul de lucru. Se aplatizează bine aluatul cu mâinile, după care se toarnă cam un sfert din cremă peste aluat și se întinde bine pe toată suprafața aluatului, folosindu-se o spatulă. Peste cremă, se adaugă bucățele de rahat, apoi se rulează aluatul, până se formează un rulou, căruia i se sigilează bine capetele.
Se repetă operațiunea și cu cealaltă bucată de aluat.
Cele două rulouri astfel obținute se vor împleti, trecându-se unul peste celălalt și apoin se va așeza cozonacul obținut într-o tavă unsă în prealabil cu Unisol, ulei de primă presă. Astfel primul cozonac este pregătit.
Se repetă operațiunea și cu celelalte două bucăți de aluat rămase, obținându-se și al doilea cozonac.
Ambii cozonaci așezați în tavă, se vor unge cu ou bătut și se va presăra zahăr pe deasupra.
Se preîncălzește cuptorul la 160 de grade și se lasă cozonacii la copt pentru 60-70 de minute. Se lasă la răcit, se feliază și se poate servi.
Poftă bună!