În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Gogoși pufoase

600 g făină albă

1 ou întreg

2 gălbenușuri

250 ml lapte călduț

25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată

35 g zahăr

8 g sare

65 g Unisol Bun La Prăjituri, cu arome de portocale, lămâie și vanilie

Unisol ulei de primă presă – pentru prăjirea gogoșilor

Mod de preparare

Se ia bolul robotului pentru mixat și se pun în el toate ingredientele, la care se adaugă 65 g de ulei Unisol bun la prăjituri, cu arome de portocale, lămâie și vanilie. Se folosește cârligul pentru frământat și se amestecă timp de 5 minute. Deși aluatul rezultat este moale, se pune la dospit, fără a mai adăuga ingrediente.
Se acoperă bolul cu o folie de plastic și se lasă la dospit pentru 40-45 de minute, până își dublează volumul. Dacă bucătăria este mai răcoroasă, se poate lăsa la dospit chiar și 60-75 de minute (până la dublarea volumului).
Se presară făină peste blatul de lucru, se răstoarnă aluatul dospit din bol și se aplatizează ușor, cu palmele, după care se folosește un sucitor, până când foaia de aluat are 2,5cm grosime. Se ia o formă circulară (aproximativ 8 cm diametru) și se decupează gogoșile cât mai aproape unele de altele, pentru a evita pierderile de aluat. Marginile rămase se frământă din nou, se lasă sub folie de plastic 20-25 de minute, după care se întinde din nou aluatul și se decupează.
Se ia o tavă, se presară cu făină și se așază cu grijă gogoșile în ea cu distanță între ele, după care se acoperă cu folie de plastic și se lasă la dospit pentru 20-30 de minute.
Se ia o tigaie înaltă, se pune Unisol, ulei de primă presă (2-3 degete înălțime, astfel încât gogoșile să plutească) și se încinge la aproximativ 175 grade C (dacă uleiul nu este bine încins, gogoșile se vor îmbiba cu ulei, dacă este prea încins se vor arde la suprafață).
Se așază fiecare gogoașă în uleiul încins (fața care a stat pe tavă, se pune în sus în tigaie, pentru că aluatul de la bază este mai umed și va crește mai mult la prăjire) fără a le aglomera (ele se vor umfla și au nevoie de spațiu). Se lasă la prăjit pe o față circa 1 minut și jumătate, după care se întoarce cu o spatulă (nu se înțeapă cu furculița).
Se pregătește o tavă tapetată cu șervețele absorbante pentru a scoate gogoșile.
După ce se rumenesc bine pe ambele părți, se scot din tigaie folosind o spumieră și se așază pe tavă pe șervețele de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei, după care se tăvălesc prin zahărul pudră vanilat și se pot servi.
Poftă bună!