În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Iahnie de fasole cu ciolan

1 ciolan afumat de 1 kg

400 gr fasole boabe, uscată

1 ceapă mare sau 2 mai mici

2-3 morcovi

1 ardei gras

2 cartofi

4 căței usturoi

1 rădăcină de păstârnac

1 felie de rădăcină de țelină

Unisol, ulei de primă presă

1 linguriță de piper boabe

1 linguriță semințe de chimen

2 lingurițe boia dulce

1-2 foi de dafin

cimbru uscat

3-4 fire tarhon proaspăt

400 ml suc de roșii

sare, piper după gust

Mod de preparare

Se lasă fasolea la înmuiat în apă călduță timp de 24 h. O să își dubleze volumul peste noapte. Se pune fasolea într-o oală mare și se acoperă cu apă fierbinte. Se lasă la foc mediu până ajunge la temperatura de fierbere. Se strecoară fasolea și se repetă procesul de încă două ori. După ce se pune fasolea în a treia apă, se adaugă și ciolanul afumat (de preferat fără os). Se decojesc zarzavaturile și se spală. Se toacă ceapa, se taie albitura cubulețe și morcovii în rondele mai grosuțe și se pun în oală împreună cu cei doi cartofi curățați de coajă. Se adaugă frunzele de dafin și cimbrul și se lasă la fiert la foc mic (capacul pus până la jumătatea oalei). După 15-20 de minute se amestecă ușor fasolea. Dacă în timpul fierberii, apa scade foarte mult, se completează numai cu apă fierbinte. După ce fasolea și ciolanul s-au fiert, se lasă la răcit la temperatura camerei și se strecoară. Apa în care a fiert nu se aruncă. Se taie ceapa, ardeiul gras și morcovul ramas cubulețe. Se toacă mărunt și usturoiul, și tarhonul, iar ciolanul se taie în cuburi. Se pune ulei Unisol de primă presă la încins într-o tigaie încăpătoare și se călește morcovul. Când s-a rumenit, se adaugă ceapa, apoi ardeiul gras, usturoiul și tarhonul. Se presară boia, chimen și piper. Se adaugă din apa în care a fiert fasolea și se lasă la fiert. Se toacă mărunt mărar și se presară. Se adaugă cuburile de ciolan și fasolea și se mai completează cu puțină apă. Se pune și sucul de roșii și se mai lasă puțin la fiert. Se adaugă sare și piper, după gust.
Poftă bună!