În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
PENTRU ALUAT:
600 g făină
1 ou
300 ml lapte
80 g zahăr tos
5 g drojdie deshidratată/10 g drojdie proaspătă
1 lămâie (doar pentru coajă)
Sare
Unisol, ulei de primă presă
PENTRU UMPLUTURĂ:
4 mere mari
4 linguri de zahăr
1 lingură scorțișoară
1 gălbenuș + 3 linguri lapte (pentru uns)
Zahăr granulat + 3 linguri miere (pentru uns)
Se taie merele în cubulețe și se pun la sotat (5-6 minute) în tigaie împreună cu zahărul și scorțișoara. După ce s-au înmuiat, se stinge focul, se zdrobesc cubulețele cu furculița și se lasă la sotat.
Se amestecă 100 g de făină cu drojdia și 100 ml de lapte și se lasă la dospit într-un loc călduț (30 de minute). Se adaugă și restul ingredientelor (oul bătut, laptele rămas călduț, restul de făină, coaja de lămâie rasă, sarea și 20 ml Unisol, ulei de primă presă și se frământă până se obține un aluat elastic. Se lasă la dospit 90 de minute.
Se unge blatul de lucru cu Unisol, ulei de primă presă. Se întinde aluatul, se decupează marginile și se pune umplutura rece. Se rulează foaia, apoi se taie rulouri de 3-4 cm. Se pun la cuptor pentru 30 de minute.
După ce au dospit, se ung cu mixul de ou și lapte și se pudrează. Se coc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până când se rumenesc. Se scot și se ung cu miere.
Poftă bună!