În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Negresă de post cu gem

350 ml apă minerală

400 g făină

250 g zahăr

100 g cacao

370 g gem de casă (5 linguri)

50 g nucă

1 sticluță esență de rom sau vanilie

1 pliculeț praf de copt

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se pornește cuptorul și se setează la 160-170 grade Celsius.
Se ia un castron încăpător și se pun apa minerală, 150 ml Unisol, ulei de primă presă, esența de rom, gemul și zahărul. Se amestecă foarte bine, până se dizolvă zahărul.
Se adaugă făina, praful de copt și cacao. Se amestecă în continuare, folosind un tel. Dacă aluatul este prea gros, se mai adaugă 1-2 linguri de gem.
Se ia o tavă de 30×30 cm și se tapetează cu hârtie de copt. Se răstoarnă aluatul în tavă și se nivelează. Deasupra se pune nuca măcinată.
Se pune tava la cuptor și se lasă aproximativ 50 de minute. Primele 30 de minute, nu se deschide ușa cuptorului, după care se verifică dacă prăjitura este suficient de coaptă prin apăsarea ușoară a suprafeței de deasupra.
Coacerea poate dura între 45 de minute și 1 oră, în funcție de cuptor. Pentru a fi siguri că prăjitura este gata, se poate face testul scobitorii.
Se lasă la răcit, după care se feliază.
Poftă bună!