În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
500 g făină
120 g zahăr
250 ml lapte
50 g unt topit amestecat cu 50 gr Unisol, ulei de primă presă
2 gălbenușuri
coaja de la o lămâie
10 g drojdie uscată
semințele de la o păstaie de vanilie
1 praf de sare
PENTRU UMPLUTURĂ:
400 g brânză dulce de vaci
2 ouă
2-3 linguri de zahăr
100 g stafide
3 linguri de griș
coaja de la o lămâie
1 baton vanilie
esență de vanilie
Se amestecă făina cu zahărul și cu drojdia și se adaugă lapte (în care au fost fierte semințele batonului de vanilie). Odată făcută maiaua, se lasă la crescut 10-15 minute. Se cerne făina într-un bol, apoi se amestecă zahărul în laptele călduț. Se pune maiaua peste făina cernută și se adaugă gălbenușurile de ou, apoi coaja de lămâie și semințele de la batonul de vanilie. Conținutul astfel obținut se amestecă bine și se adaugă progresiv lapte. Se adaugă sarea, apoi puțin câte puțin, untul amestecat cu Unisol, ulei de primă presă.
Odată ce aluatul devine moale și lipicios, se lasă la crescut pentru aproximativ 1 oră. Între timp, se amestecă brânza de vaci, ouăle, grișul, stafidele, zahărul, coaja de lămâie și esența de vanilie, până se omogenizează. După aproximativ 1 oră, se scoate aluatul gata crescut, se ung palmele mâinilor cu puțin Unisol, ulei de primă presă și se împarte aluatul în 4 parți. Se întinde o foaie de aluat care se așează în tavă, apoi se împletesc 3 șnururi de aluat. Aluatul împletit se adaugă pe marginea tăvii, iar în mijloc se adaugă umplutura. Se unge cu ou și se presară zahăr. Se bagă la cuptorul încălzit la 180 grade, pentru aproximativ 35-40 min. Se recomandă testul cu scobitoarea, înainte de a scoate pasca din cuptor.
Pofta buna!