În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Plăcintă de post cu spanac

INGREDIENTE ALUAT:

500 g făină

250 ml apă călduță

1 lingură de praf de copt

2 lingurițe oțet

1 linguriță sare

Unisol, ulei de primă presă

INGREDIENTE UMPLUTURĂ:

1 kg spanac

100 g ceapă uscată

2 fire praz (doar partea albă)

6 fire ceapă verde

3 linguri griș

2 legături mărar

1 legătură pătrunjel

Sare/Piper

Unisol cu ierburi aromatice (rozmarin, oregano și busuioc)

Mod de preparare

Se prepară aluatul astfel: se cerne făină într-un bol mare; se adaugă 1 linguriță de sare și praf de copt; se face în mijloc o gropiță și se pun 3-4 linguri de Unisol, ulei de primă presă, oțetul și apa.
Se amestecă ingredientele, adăugând puțin câte puțin făină până se încorporează toată. Se frământă bine. Dacă aluatul e tare, se mai adaugă puțină apă călduță, până când aluatul devine fin. Se ia un alt bol, se unge cu Unisol, ulei de primă presă, se pune aluatul în el, se acoperă cu folie și se lasă la frigider pentru jumătate de oră.
Se pregătește umplutura: se curăță spanacul de cozi și se spală în mai multe ape; se scurge bine și se rupe în bucăți mai mici; se toacă ceapa uscată și cea verde; la fel prazul, mărarul și pătrunjelul.
Se pune ulei Unisol cu rozmarin, oregano și busuioc într-o tigaie, se încinge bine și se călește ceapa și prazul până se înmoaie.
Treptat se adaugă și spanacul în tigaie și se călește până își reduce volumul. Se adaugă sarea și piperul și se continuă călirea până se evaporă lichidul. Se oprește focul. Se pun mărarul, pătrunjelul și grișul și se amestecă bine. Se mută compoziția într-un bol încăpător și se lasă să se răcească complet.
Se aduce aluatul și se pregătesc foile pentru plăcintă. Se pune puțină făină pe masă, se modelează aluatul într-un sul, apoi se împarte în 8 bucăți egale. Se face o bilă din fiecare bucată. Se ia o farfurie, se tapetează cu făină, se așează bilele de aluat și se acoperă cu folie pentru a nu se usca până se întind.
Se ia un sucitor și se întind cele 8 bile de aluat în foi. Se unge fiecare foaie de aluat cu Unisol, ulei de primă presă și se pun una peste alta câte 4, în două farfurii. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider pentru 15 minute.
Se scoate o farfurie cu 4 foi de plăcintă. Se pun pe masă și se întind cu sucitorul până când se obține o foaie mai mare decât tava de copt. Se repetă operațiunea și ce celelalte 4 foi, obținându-se 2 foi de aluat mai groase.
Se ia o tavă de copt și se unge cu Unisol, ulei de primă presă. Se așează prima foaie de aluat în tavă, astfel încât să depășească marginile tăvii. Se aduce umplutura, se așează în tavă, peste foaia de aluat și se nivelează bine.
Se aduce cealaltă foaie de aluat și se așează peste, acoperind umplutura. Se unge bine cu Unisol, ulei de primă presă. Se adună marginile și se răsucesc, până se obține o bordură.
Se feliază în bucăți și se stropește cu puțină apă.
Se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă timp de 1 oră.
Se servește caldă sau rece.
Poftă bună!