În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
PENTRU FOI:
3 ouă
10 linguri zahăr
6 linguri lapte
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță de oțet
1 praf de sare
500 g făină
1 pliculeț zahăr vanilat
1 linguriță coajă rasă de lămâie
Unisol, ulei de primă presă
PENTRU CREMĂ:
200 g zahăr
200 g unt
50 g făină
250 ml lapte
1 linguriță esență de rom
1 linguriță extract de vanilie
100 g ciocolată
Se ia un bol și se amestecă cu mixerul laptele, ouăle, zahărul, bicarbonatul de sodiu (stins într-o linguriță de oțet), zahărul vanilat și uleiul de primă presă Unisol (6 linguri). Se adaugă treptat făină și se amestecă continuu. Se frământă până se obține un aluat omogen și nu se lipește de mâini.
Se împarte aluatul în 4 părți egale, pentru 4 foi de mărimea unei tăvi de 30×20 cm. Se tapetează blatul de lucru cu făină, se ia o bucată de aluat și se întinde cu sucitorul. Se ia tavă, se întoarce și se unge cu un strat subțire de Unisol, ulei de primă presă, apoi se așează foaia de aluat. Se îndepărtează surplusul de aluat cu un cuțit (pentru a acoperi perfect fundul tăvii) și se introduce la cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 7-10 minute. Foaia este gata când devine ușor aurie la margini.
Se repetă operațiunea cu toate cele 4 foi și se lasă la răcit.
Se ia o cratiță mică și se pune zahărul pentru cremă pe foc, la caramelizat, amestecându-se periodic. Când se formează puțină spumă deasupra, se trage cratița de pe foc. Se taie untul în cubulețe și se adaugă peste zahărul caramelizat.
Se pune cratița pe foc din nou, se adaugă 100 ml de lapte și se lasă la foc mic până se topesc untul și caramelul.
Restul de lapte se amestecă cu restul de zahăr și făină, până se obține o compoziție omogenă. Se adaugă peste caramelul topit. Se amestecă continuu până se îngroașă. Se ia de pe foc și se adaugă esența de rom și extractul de vanilie.
Se împarte crema obținută în 3 părți (prăjitura va avea 4 foi și 3 straturi de cremă).
Se ia o tavă de mărimea foii și se așează pe ea prima foaie. Se întinde uniform peste foaie primul strat de cremă. Se repetă operațiunea și cu celelalte foi și părți de cremă.
Se acoperă prăjitura obținută cu folie alimentară și se așează pe un blat de lemn. Se lasă minim 6 ore să se înmoaie foile (de preferat peste noapte), apoi se îndepărtează marginile.
Se topește ciocolata și se adaugă ulei. Se glazurează prăjitura cu ciocolată topită și se lasă la răcit până se întărește ciocolata. Se porționează și se așează pe platou.
Poftă bună!