În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
6 vinete medii
1 ceapă medie
1 gălbenuș de ou
1 lingură zeamă de lămâie
1 linguriță de muștar
Sare/Piper
Unisol, ulei de primă presă
Se pun vinetele la copt sau pe plită. Se învârt pe toate părțile, până sunt moi, iar pielița de la suprafață este arsă. Se lasă la răcit 5 minute.
Se ia o vânătă și se despică pe jumătate în două părți egale. Se ia o lingură și se scoate miezul într-o sită deasă. Se repetă operațiunea cu fiecare vânătă.
Se lasă la scurs timp de 15 minute, pentru a se elimina uleiurile amare. Nu se lasă vinetele în coajă sau la scurs prea mult, pentru a nu se oxida.
Se ia ceapa, se curăță și se toacă mărunt.
Se ia un bol și se pun la un loc gălbenușul de ou, muștarul, ceapa tocată, zeama de lămâie și 200 ml de Unisol, ulei de primă presă. Se mixează cu ajutorul unui mixer până când se obține maioneză. Se asezonează cu sare.
Se ia un tocător de lemn, se scot vinetele stoarse din sită și se toacă până se obține o pastă fină. Se recomandă tocarea manuală și nu cu blenderul sau mixerul, pentru a nu toca și semințele care odată tocate, vor da un gust amărui.
Se amestecă vinetele tocate cu maioneza și ceapa tocată mărunt.
Se mai completează cu sare dacă este nevoie.
Se lasă la rece, după care se pot servi.
Poftă bună!