În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Sarmale în foi de varză

500 g carne tocată de porc

1 ceapă medie

50 g orez

2 verze murate medii

250 g afumătură

250 g piept curd de porc (cu șoric)

500 g suc de roșii

Cimbru uscat

Boia dulce

1 foaie de dafin

Sare/Piper

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se taie pieptul crud de porc în fâșii, apoi în bucățele mai mici. La fel și afumătura.
Se pune Unisol, ulei de primă presă, într-o tigaie și se lasă la încins. Se taie mărunt ceapa și se pune la călit, împreună cu puțină sare. Se pune peste ceapă și orezul crud și se călește și el timp de 2 minute la foc mic, amestecând în continuu. Se lasă la răcit.
Se ia un castron adânc și se pune carnea de porc tocată. Peste ea se răstoarnă ceapa și orezul călite. Se asezonează cu sare, piper, cimbru și 2 lingurițe de boia.
Se frământă cu mâinile, până se obține o compoziție omogenă.
Se aleg foile de varză murată subțiri, care se rulează ușor. Se întind pe masa de lucru. Părțile îngroșate se elimină cu un cuțit. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare foaie de varză, apoi se rulează sarmaua. Capetele se împing cu degetul spre interior.
Se ia o oală încăpătoare pe fundul căreia se pune o ceapă crudă tocată, 2 linguri de Unisol, ulei de primă presă, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată. Peste ele, se pune un strat de carne crudă de porc și afumătură, apoi se adaugă sarmalele, una lângă alta. După ce primul strat de sarmale este complet, se adaugă pe deasupra lor alte bucăți de carne crudă de porc și afumătură, apoi se continuă cu al doilea strat de sarmale. Se repetă operațiunea până se termină sarmalele. Deasupra ultimului strat se așează varză tocată, 2 crenguțe de cimbru și foile de dafin. Se toarnă și sucul de roșii. Se adaugă apă, până când sarmalele sunt acoperite de lichid.
Se pune capac, apoi se introduce oala la cuptor la 180 de grade, timp de 30 de minute, si la 150 de grade, timp de 2,5 ore. Se completează cu o cană de apă caldă, după fiecare oră.
Se servesc cu mămăliguță și ardei iute.
Poftă bună!