În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
4 borcane de 720 ml
4 kg roșii coapte
4 cepe medii
12 căței de usturoi
24 de frunze proaspete de busuioc
Sare, piper măcinat, eventual zahăr
Unisol, ulei de primă presă
Se ia o cratiță mare cu apă și se pune la fiert.
Se umple un castron mare cu apă rece. Se crestează roșiile în cruce (doar pielița) și se opăresc în apa clocotită timp de 30 de minute (maxim 1 minut). Se scot roșiile din apa fierbinte și se pun în castronul cu apă rece. Se scurg de apă, iar pielița se va îndepărta foarte ușor. Se toacă roșiile în cuburi și se elimină eventualele părți lemnoase. Se toacă ceapa mărunt. Se zdrobește usturoiul sau se feliază mărunt.
Se ia o cratiță, se pun 4 linguri de Unisol, ulei de primă presă și se lasă la încins, apoi se adaugă usturoiul, ceapa și sarea. Se călesc la foc mediu, până se înmoaie. Se adaugă în cratiță roșiile cubulețe și se gătesc pe foc mic, sub capac, timp de 30 de minute. Se verifică să nu scadă sosul și se mai adaugă puțină apă fierbinte, eventual. În final, roșiile trebuie să se transforme într-un sos cu bucățele încă evidente.
Se adaugă busuiocul tocat și se asezonează cu sare și piper, după gust.
Se sterilizează foarte bine borcanele (pentru a se păstra bine peste iarnă. Se așează borcanele goale, sterilizate, pe o tavă, pentru a prelua șocul termic și a nu plesni. Se toarnă sosul fierbinte în borcane. Se înfiletează capacele ermetic.
Se preîncălzește cuptorul la 150 de grade și se pun borcanele în cuptor pentru 15 minute. Se oprește cuptorul și se lasă borcanele la răcit și se depozitează pentru iarnă.
Poftă buna!