În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Spirale cu mere și stafide

PENTRU ALUAT:

450 g făină

1 ou

220 g iaurt

100 g zahăr

1 zahăr vanilat

1 praf de sare

25 g drojdie proaspătă

Unisol, ulei de primă presă

PENTRU UMPLUTURĂ

3 mere medii

3 linguri de zahăr

1 lingură amidon

1 lingură scorțișoară

1 gălbenuș

2 linguri de lapte

150 g zahăr pudră

Zeamă de lămâie

Mod de preparare

Se ia un castron mare și se cerne făina.
Sa ia un bol mic și se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, apoi se dizolvă cu puțin lapte călduț. Se lasă 10-15 minute, până se activează.
Se face o gropiță în mijlocul făinii în care se pun restul de zahăr, zahărul vanilat, drojdia activată și oul și se amestecă puțin. Se adaugă și iaurtul, sarea și restul de lapte călduț.
Se frământă bine până se obține un aluat elastic, care să se desprindă de pereții vasului și să nu se mai lipească de mână.
Se unge aluatul cu Unisol, ulei de primă presă, se acoperă castronul cu un șervețel de bucătărie sau un prosop curat și se lasă la loc ferit de curenți de aer, până își dublează volumul (aproximativ 1 oră).
Până crește aluatul, se ia un tocător, se curăță merele și se taie cubulețe.
Se ia o tigaie, se pune la încins cu puțin Unisol, ulei de primă presă, apoi se călesc merele, cu împreună stafidele și zahărul. Se ia un păhărel și se amestecă amidonul cu 2-3 linguri de apă rece, apoi merele încep să lase zeamă se adaugă amestecul de amidon.
Când începe să fiarbă, se ia tigaia de pe foc și se adaugă scorțișoara, se amestecă și se lasă la răcit.
Se unge cu ulei blatul de lucru cu Unisol, ulei de primă presă, apoi se răstoarnă aluatul dospit pe el. Se ia un sucitor și se întinde aluatul într-o foaie subțire de 1 cm grosime. Se unge din nou cu Unisol, ulei de primă presă, apoi se taie în 8 părți egale, ca pe o pizza, însă nu se taie până la mijloc. Se ia o felie și se pliază, apoi se pliază și felia opusă ei. Se repetă operațiunea cu toate feliile, până se obține o bilă. Se lasă 10 minute la odihnit.
Se ia sucitorul și se întinde aluatul, până se obține o foaie dreptunghiulară cu o grosime de 0,5 cm.
Se ia umplutura și se repartizează în mod egal pe toată suprafața foii, apoi se nivelează cu o spatulă. Se ia un cuțit bine ascuțit și se taie foaia în fâșii cu grosimea de 2 cm.
Se ia o tavă, se tapetează cu hârtie de copt, apoi se răsucesc fâșiile și se așază în tavă.
Se ia un bol mic și se amestecă gălbenușul cu 2 linguri de lapte.
Se ung spiralele cu amestecul de gălbenuș, apoi se dă tava la cuptor la foc mare pentru 10 minute, apoi se reduce focul și se mai lasă până se rumenesc.
Se ia un bol mic și se amestecă zeama de lămâie cu zahărul pudră, până se obține un sos.
Se scot spiralele de la cuptor și se glazurează cât sunt calde.
Se lasă să se răcească și se pot servi.
Poftă bună!