În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Tort cu merișoare și cremă de lapte condensat și smântână

INGREDIENTE PENTRU BLAT

5 ouă

1 praf de sare

Zahăr vanilat

½ linguriță praf de copt

20 g zeamă de lămâie

Coajă de lămâie rasă

170 g făină

180 g zahăr tos

Unisol, ulei de primă presă

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

12 g gelatină

450 g merișoare

Zahăr

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

60 g zeamă de lămâie

300 g lapte condensat

700 g smântână (pentru frișcă)

Vanilie

Mod de preparare

Se ia un bol adânc și se sparg ouăle.
Se adaugă praf de sare și se amestecă bine timp de 30 de secunde.
Se adaugă zahărul tos și cel vanilat și se amestecă în continuare pentru 7-8 minute.
Se adaugă și coaja de lămâie rasă și se amestecă pentru încă 10 secunde. Se încorporează treptat făina și praful de copt.
Se adaugă și 30 gr Unisol, ulei de primă presă și zeama de lămâie.
Se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.
După coacere, se lasă blatul la răcit timp de 10-15 minute, după care se răstoarnă pe o suprafață netedă și se îndepărtează hârtia de copt. După ce s-a răcit bine, se învelește blatul în folie și se introduce la frigider pentru câteva ore.

Se adaugă în blender merișoarele și se amestecă până se obține o pastă, apoi se adaugă zahărul și se mai amestecă puțin.
Separat, se amestecă gelatina cu apă într-un bol mic și se lasă să se umfle. Se încălzește gelatina cât să se lichefieze, având grijă să nu dea în fiert. Se adaugă câteva linguri din compoziția de merișoare, se omogenizează, apoi se toarnă totul înapoi și se amestecă bine.
Se ia un bol adânc și se toarnă smântâna (pentru frișcă). Se adaugă un pic de zahăr vanilat și laptele condensat și se mixează timp de 4 minute. Se adaugă și zeama de lămâie și se mixează în continuare.

Se ia blatul și se taie în 4 bucăți, pe orizontală.
Se ia o bucată de blat, se pune într-o tavă rotundă și se întinde un strat de cremă.
Pe deasupra se pune umplutură de merișoare cu ajutorul unui poș (sau o pungă care se rupe la un colț).
Se poziționează și cel de-al doilea blat, se întinde cremă, apoi se adaugă și umplutură de merișoare.
Se repetă operațiunea cu cel de-al treilea blat. Se acoperă cu cel de-al patrulea blat și se acoperă totul cu cremă.
Se lasă tortul la frigider peste noapte.

A doua zi se completează cu cremă pe deasupra daca este nevoie și se decorează cu merișoare și frișcă.
Poftă bună!