În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
220 g făină
30 g cacao
3 ouă
1 praf de sare
500 ml lapte rece
300 g mascarpone
300 g cremă de brânză
400 ml smântână dulce
150 g miere
2 plicuri zahăr vanilat
1 lingură coajă de portocală confiată
20 g gelatină granule
1 kg fructe asortate (căpșuni, zmeură, afine, vișine, piersici, caise, struguri)
200 g ciocolată
Unisol, ulei de primă presă
Se ia un castron și se pun împreună făina, cacao și praful de sare. Se amestecă până la omogenizare. Se bat ouăle și se adaugă, continuând amestecarea. Se adaugă treptat laptele rece timp ce se amestecă manual sau cu mixerul. După ce se obține o compoziție fină, se lasă la odihnit 10 minute.
Se ia o tigaie, se pune Unisol, ulei de primă presă și se încinge bine. Se toarnă compoziție în tigaie, se întinde uniform pe toată suprafața și se rumenește. Se întoarce clătita pe partea cealaltă. Se repetă operațiunea cu restul compoziției, până se obțin în jur de 15 clătite.
Se taie fructele în bucăți potrivite, inclusiv coaja de portocală confiată și se pun într-un bol. Pot fi fructe proaspete sau din compot.
Se ia o crăticioară și pune gelatina împreună cu 100 ml de apă rece. Se lasă aproximativ 10 minute, până se umflă bine.
Se ia un castron și se pun împreună crema de brânză, mascarpone și smântâna dulce. Se amestecă cu mixerul pentru câteva secunde. Se adaugă vanilia și se continu amestecarea. Se adaugă bucățelele de portocală confiată și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule.
Se pune crăticioara cu gelatină la foc mic și se încălzește până la 60 de grade, apoi se lasă la răcorit. Se iau 2 linguri de cremă și se pun peste gelatină, apoi se răstoarnă conținutul crăticioarei în castronul cu cremă și se omogenizează cu spatula.
Se ia o formă de copt și se tapetează cu folie de plastic. Se ia o clătită și se potrivește pe fundul formei. Se iau 250 gr de cremă și se pune peste clătita întinsă în formă și se nivelează cu spatula. Se presară 2 pumni de fructe.
Se iau 3 boluri medii. În fiecare se așează câte o clătită cu marginile ieșite pe afară. În interiorul fiecărei clătite se pun 2 linguri de cremă și câte una de fructe. Se strâng marginile clătitelor ca niște săculeți, se scot din boluri și se așează unii lângă alții în forma de copt. Se repetă operațiunea cu încă 3-4 clătite, până se umple forma de copt. Se presează ușor cu palmele deasupra pentru a se așeza bine și se presară restul fructelor.
Se ia o cătricioară mică și se pune apă la fiert. Peste aburul de fiert se ține castronul cu crema rămasă până devine ușor fluidă, apoi se toarnă peste fructe. Ne ajutăm de marginile foliei de plastic pentru a nu curge pe lângă. Se bagă forma la frigider pentru 30 de minute, ca să se închege crema.
Se scoate tortul de la rece. Se iau 3-4 clătite rămase, se pliază în formă evantai și se așează deasupra tortului una lângă alta. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă peste noapte la frigider.
Se scoate tortul. Se îndepărtează folia de plastic de deasupra. Se pune în locul ei hârtie de copt, ajustată la margini, iar peste se așează o farfurie cu diametrul aproximativ cât al tortului. Se ține bine de marginile farfuriei și al formei de copt și se întoarce. Se îndepărtează forma de copt și folia.
Se ia o crăticioară și se încălzește smântâna, până aproape de fierbere. Se adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Se adaugă miere și se omogenizează cu telul. Se lasă la răcorit timp de 30 de minute.
Se toarnă glazura din crăticioară peste tort și se uniformizează pe deasupra și se distribuie în laterale cu o spatulă.
Se așează pe un platou și se ornează cu restul fructelor.
Poftă bună!