În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Zacuscă de vinete cu ardei copți

3 vinete mari

1,5 kg ardei capia

2 morcovi

1 țelină mică

1 păstârnac

1 rădăcină de pătrunjel

0,5 kg ceapă

1 l bulion

4 lingurițe de sare

2 lingurițe piper măcinat

2 foi de dafin

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se coc vinetele și ardeii capia pe grătar.
Se pun vinetele în 2 strecurători de plastic și se lasă la scurs câteva ore.
Se pun ardeii capia într-o oală cu capac pentru 30 de minute, apoi se rup fâșii și se curăță de codițe și sâmburi. Se lasă la păstrat într-un castron.
Se spală bine zarzavatul (rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, țelina și morcovii) și se dau pe răzătoare. Se ia o oală, se pun 100 ml Unisol, ulei de primă presă și se pune zarzavatul la călit la foc mic. Când începe să se înmoaie zarzavatul, se adaugă 100 ml apă și se lasă la fiert pentru 10-15 minute, până se înmoaie bine.
Se dau ardeii copți și ceapa prin mașina de tocat.
Se ia o cratiță mare și se pune la foc mediu spre mare. Se toarnă 400 ml Unisol, ulei de primă presă. Se adaugă ceapa dată prin mașina de tocat și se lasă la călit cu 2 lingurițe de sare. Peste ea, se pun ardeii capia dați prin mașina de tocat. Se lasă compoziția sa fiarbă, amestecând constant. Se adaugă zarzavaturile călite și se continua fierberea, amestecând. Se adaugă și vinetele tocate și bulionul. Imediat se pun 2 lingurițe de sare, piperul și foile de dafin.
Se lasă totul la fiert la foc mic, pentru 60 de minute. Trebuie amestecată constant, pentru a nu stropi în jur. Semnul că zacusca este gata, este apariția uleiului la suprafața ei. După ce a scăzut un pic, se oprește focul.
Se spală și se sterilizează borcanele și capacele lor astfel: se așează borcanele împreuna cu capacele într-o tavă, și se introduce tava in cuptorul rece. Se setează cuptorul la 150 de grade pentru 15 min. Între timp, zacusca se mai răcorește.
Se umplu borcanele calde (recent scoase din cuptor) cu zacusca fierbinte și se înfiletează. Se înfășoară borcanele într-un prosop mare și se lasă la răcorit.
Se poate servi cu pâine proaspătă sau prăjită.
Poftă bună!