În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
350 g făină
2 ouă
150 ml apă
Praf de sare
Magiun de prune
50 g pesmet
50 g zahăr brun
Unisol, ulei de primă presă
Se ia un castron, se adaugă făina și se face o gropiță în mijloc, apoi se pun ingredientele (cele două ouă, 150 ml de apă) și se frământă cu mâna până când aluatul se strânge într-o bilă. Dacă aluatul este prea moale, se mai pune puțină făină, iar dacă este prea tare se mai adaugă apă, linguriță cu linguriță, până se obține un aluat elastic. (Dacă se folosește un robot de bucătărie, se pun toate ingredientele și se amestecă până când se obține un aluat bine legat). Se învelește aluatul în folie alimentară și se lasă la răcit în frigider timp de 30 de minute. Se lucreză cu jumătate din cantitatea de aluat o dată: se întinde aluatul cu un sucitor pe o suprafață plană pudrată cu făină până se obține o foaie subțire de 2-3 mm. Cu o formă circulară se decupează cercuri de aluat. Se ia fiecare formă circulară, se pune jumătate de linguriță de magiun de prune și se pliază. Se închid colțunașii presând marginile cu o furculiță (se poate și cu o formă specială). Se repetă aceleași operațiuni și pentru cealaltă jumătate de aluat rămasă. Se pune o oală cu apă la fiert (cca. 3l de apă) și cu puțin praf de sare. În momentul în care apa dă în clocot, se pun colțunașii în apă și se lasă la fiert 12-15 minute sau până se ridică la suprafață. Se strecoară de apă, se lasă un jet de apă rece peste ei, apoi se lasă să se scurgă bine. Într-o tigaie, se adaugă Unisol, ulei de primă presă, se lasă la încins, apoi se adaugă colțunașii și se rumenesc ușor. Se o ia o tigaie mică, se pun 2-3 linguri de Unisol, ulei de primă presă se lasă la încins, apoi se adaugă grișul și zahărul brun și se călește, amestecând cu o lingură de lemn. Se scot colțunașii pe un platou și se adaugă pesmetul peste ei.
Poftă bună!