În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Plăcințele cu varză tocată

PENTRU ALUAT:

500 g făină

200 g apă călduță

12 g drojdie proaspătă

5 g drojdie deshidratată

½ linguriță de sare

¼ lingură de zahăr

1 gălbenuș

2 linguri de lapte

Unisol, ulei de primă presă

PENTRU VARZA CĂLITĂ:

700 g varză murată

1 linguriță piper măcinat

½ linguriță sare

Unisol, ulei de primă presă

Mod de preparare

Se pune făina într-un vas încăpător. Se freacă drojdia cu zahărul, apoi se amestecă cu apa călduță. Se toarnă apa în centrul făinii și se amestecă. Când aluatul capătă consistență, se adaugă 30 ml de Unisol, ulei de primă presă și sare și se frământă până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mână.
Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la dospit într-un loc călduț, aproximativ 2 ore, până își dublează volumul.

Se pune Unisol, ulei de primă presă la încins la foc mic într-o cratiță. Se toacă fin varza murată și se adaugă în cratiță, alături de sare și se amestecă. În funcție de cât de sărată este varza murată, se ajustează cantitatea de sare adăugată sau se poate elimina complet.
Se lasă la foc mic la călit și se amestecă constant circa 20 de minute sau până când lichidul eliberat s-a evaporate constant.
Se stinge focul și se lasă varza călită să se răcească complet.

Se pudrează cu făină blatul de lucru (sau masa) și se întinde aluatul dospit într-o foaie dreptunghiulară de circa 5-6 mm grosime. Se taie aluatul în pătrățele de 8-9 cm și în mijlocul fiecăruia se pune o lingură mare de varză călită rece.
Se lipesc colțurile opuse ale fiecărui pătrat, două câte două (după ce au fost lipite primele două, celelalte se alungesc și se lipesc peste celelalte pentru a se obține o dublă împachetare).

Se tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt la o distanță de 4-5 cm una față de cealaltă, se acoperă cu un șervet de bumbac și se mai lasă la dospit încă 30 de minute.
Se amestecă gălbenușul cu laptele într-un bol, apoi se ung plăcințelele și se coc la cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru circa 20-25 de minute sau până se rumenesc uniform.
Se lasă la răcit și se servesc.

Poftă bună!